Kvalitetnije novčanice od 2012.

Bez autora
Jan 18 2011

Novčanice u apoenima od 10, 20, 50 i 100 konvertibilnih maraka, promijenjenog dizajna i poboljšanog kvaliteta, biće puštene u opticaj 2012. godine. Naime, na sjednici Predsjedništva BiH, koja je održana u ponedjeljak, odobrene su predložene izmjene na novčanicama konvertibilnih maraka, a koje imaju karakter izmjene dizajna predmetnih apoena u odnosu na postojeći dizajn. Nove, redizajnirane, novčanice će biti puštene u opticaj 2012. godine i promjene dizajna će biti sasvim male. U ovom slučaju radi se o nekoliko izmjena i u okviru njih će biti izvršeno unapređivanje kvaliteta papira od kojeg su novčanice izrađene. Planirano je i da se izvrši unapređivanje zaštitnih elemenata, koji su predviđeni za lakše prepoznavanje novčanice, od strane šire javnosti.

Kvalitetnije novčanice od 2012.Novčanice u apoenima od 10, 20, 50 i 100 konvertibilnih maraka, promijenjenog dizajna i poboljšanog kvaliteta, biće puštene u opticaj 2012. godine, potvrđeno je u Centralnoj banci BiH.

Naime, na sjednici Predsjedništva BiH, koja je održana u ponedjeljak, odobrene su predložene izmjene na novčanicama konvertibilnih maraka, a koje imaju karakter izmjene dizajna predmetnih apoena u odnosu na postojeći dizajn.

U Odjeljenju za odnose s javnošću Centralne banke BiH (CB BiH), potvrđeno je da će nove, redizajnirane, novčanice biti puštene u opticaj 2012. godine i da će promjene dizajna biti sasvim male.

"U ovom slučaju radi se o nekoliko izmjena i u okviru njih će biti izvršeno unapređivanje kvaliteta papira od kojeg su novčanice izrađene", kazali su u CB BiH.

Prema njihovim riječima, planirano je i da se izvrši unapređivanje zaštitnih elemenata, koji su predviđeni za lakše prepoznavanje novčanice, od strane šire javnosti.

Oni navode da će unapređenjem zaštitnih elemenata na novčanicama, u apoenima od 10, 20, 50 i 100 konvertibilnih maraka, biti omogućena lakša mašinska provjera ispravnosti novčanica.

U CB BiH nisu mogli mnogo reći o novom izgledu konvertibilne marke.

"Nove novčanice izgledom neće mnogo odudarati od onih koje su sada u opticaju", pojasnili su u CB BiH i naveli da ne postoje rokovi za povlačenje novčanica koje su sada u opticaju.

U CB BiH kažu da nije utvrđeno povlačenje starih izdanja novčanica u ovim apoenima, ali ne postoje ni rokovi za njihovo povlačenje iz opticaja u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik